آموزش رایگان بورس – قسمت بیست و دوم
قيمت پاياني سهـم
قيمت پايانـي سهام يک شرکت، در واقع ميانگين قيمتهايي است که آن سهم در طول روز، براساس آن قيمتها مورد داد و ستد قرار گرفته است. البته سامانه معاملاتي بورس پس از محاسبه ميانگين قيمت سهم در طول روز، بصورت خودکار بررسي ميکند که آيا ميزان معاملات سهم نيز به اندازه حجم مبنا بوده است يا خير؟ طبيعتا اگر حجم معاملات سهم حداقل به اندازه حجم مبنا بوده باشد، ميانگين محاسبه شده، به عنوان قيمت پاياني سهم در سامانه معاملات ثبت خواهد شد، اما اگر حجم معاملات سهم از حجم مبنا کمتر باشد، به همان نسبت از ميزان افزايش يا کاهش قيمت سهم هم کاسته شده و قيمت پاياني، بر اين اساس محاسبه و در سامانه معاملات ثبت ميشود.
به عنوان مثال، فرض کنيد قيمت سهم الف در ابتداي روز شنبه، 200 تومان و ميانگين قيمت معاملات اين سهم در طول روز شنبه نيز 206 تومان باشد. بنابراين، ميانگين قيمت سهم در پايان روز شنبه، در مقايسه با ابتداي روز، 6 تومان، يعني 3 درصد رشد داشته است. حال اگر تعداد سهام معامله شده شده شرکت الف در طول روز شنبه، برابر با حجم مبنا باشد، قيمت پاياني سهم در روز شنبه، همان 206 تومان خواهد بود، اما اگر تعداد سهام معامله شده شرکت الف، تنها معادل نصف حجم مبناي تعيين شده براي اين سهم باشد، طبيعتا ميزان افزايش سهم نيز از 6 تومان، به 3 تومان کاهش يافته و قيمت پاياني سهم در روز شنبه، 203 تومان تعيين خواهد شد. لازم به ذکر است که قيمت پاياني سهم در يک روز، به عنوان قيمت پايه آن سهم در ابتداي روز بعد، در سامانه معاملات بورس درنظر گرفته ميشود.
ارزشیاب
کارشناس مالی است که داراییها و اوراقبهادار موضوع این قانون را مورد ارزشیابی قرار دهد.
اطلاعات مهم
اطلاعاتی دربارهي رویدادها و تصمیمات مربوط به ناشر که بر قیمت اوراقبهادار ناشر و تصمیم سرمایهگذاران تاثیر بااهمیت داشته باشد.
اطلاعات نهانی
هرگونه اطلاعات افشا نشده برای عموم که به طور مستقیم و یا غیرمستقیم به اوراق بهادار، معاملات یا ناشر آن مربوط میشود، و در صورت انتشار، بر قیمت و یا تصمیم سرمایهگذاران برای معامله اوراقبهادار مربوط تاثیر میگذارد.
اعلام عمومی
انتشار عمومی رای قطعی صادره توسط مرجع ذیصلاح .
افشاء
نهادهای ناظر بر بازارهای اوراق بهادار به منظور شفاف کردن بازار، فراهم آوردن امکان دسترسی یکسان فعالان بازار به اطلاعات و به طور کلی ایجاد بازاری شفاف و منصفانه برای دادوستد اوراقبهادار قوانین مقررات آییننامه و دستورالعملهای متعددی تدوین کردهاند. در این قوانین و مقررات هر یک از نهادهای بازار یعنی بورس ناشران اوراق پذیرفته شده و واسطههای بازار به افشای اطلاعات معینی درباره امور و فعالیتهای خود مکلف شدهاند.
راساس این قوانین و مقررات بورسها باید اطلاعات مربوط به قیمت اوراق بهادار حجم دادوستد و شاخصها را همزمان با انجام دادوستد یا پس از آن و در پایان نشست معاملاتی منتشر کنند؛ همچنین در پایان هر نشست معاملاتی باید اطلاعات مربوط به نمادهای متوقف به تفکیک نام شرکت، دلیل توقف نماد، تاریخ توقف، آخرین قیمت معامله شده و تاریخ معامله قبلی توسط بورس منتشر شود. اطلاعرسانی در مورد دلیل توقف نمادها یک روز قبل از توقف نماد از سوی بورسها الزامی است.
افشای فوری
هرگاه اطلاعاتی در ارتباط با امور داخلی شرکت همچون انعقاد قرارداد تجاری مهم، ادغام یا خرید شرکت دیگر، معاملات عمده، تغییر در بازار مواد اولیه یا پیامدها و تغییرات در شرایط بازار وجود داشته باشد که تاثیر قابل توجهی بر قیمت اوراق شرکت بگذارد، شرکت ملزم است تا این اطلاعات را در اسرع وقت در اختیار عمومی قرار دهد. هر چند اگر افشای فوری اطلاعات لطمهای بر اهداف شرکت وارد کند، با تغییر مداوم شرایط لحظه به لحظه بعد زمان مناسبتری برای افشا باشد یا این افشا مزیت در خور ملاحظهای برای رقیب شرکت فراهم آورد، شرکت از انجام آن معاف است.
امیدنامه
سندی که اهداف، نرخ بازده مورد انتظار، شرایط و نحوه تبدیل اوراق به سهام (در صورت لزوم) و سایر جزئیات مربوط به “طرح توسعه و نوسازی شرکت” را شرح میدهد و تصویری از آیندهي سرمایهگذاری برای تصمیمگیری در اختیار سرمایهگذاران (خریداران “اوراق مشارکت”) قرار میدهد. این سند قبل از انتشار عمومی باید به تایید “امین”، “حسابرس” و “بورس” برسد.
انتشار
انتشار عبارت است از صدور اوراق بهادار برای عرضه عمومی.
0 پاسخ به "آموزش رایگان بورس - قسمت بیست و دوم"